Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Heat Fan

Van radiatorventilatoren zijn er tegenwoordig steeds meer. Simpele apparaatjes die jou, indien goed toegepast, veel energie kunnen laten sparen. Ik ontving een test-apparaat van Heat Fan die net een wat andere insteek heeft.

Zoals eerder in de blogs uitgelegd gebruik ik in combinatie met de warmtepomp in ons huis op elke radiator een Speedcomfort radiatorventilator. Simpele apparaatjes die makkelijk te installeren zijn. Zeker niet geluidloos, maar wij vinden het in ons huis acceptabel. Dat kan voor iedereen anders zijn. Omdat we een parketvloer hebben die we niet kunnen vervangen door een vloer met vloerverwarming hebben we alleen in de serre-uitbouw een stukje vloerverwarming. Daarnaast een Lage Temperatuur radiator van Jaga en alle andere radiatoren hebben dus een Speedcomfort. Toen wij ze kochten was alleen de veel duurdere Climatebooster op de markt en die was toen niet geschikt voor lagere watertemperaturen. Nu wel trouwens (lees de geupdated blogpost er maar eens op na).

Ook de nu geteste Heat Fan is wat duurder dan de Speedcomfort en ik zie online zelfs nog goedkopere versies die op dezelfde manier werken. Maar op een heel helder vormgegeven pagina geeft de Heat Fan een aantal voordelen weer van hun product versus de concurrenten. Ik kreeg er 1 mee om te testen. 

Het geluidsniveau van de ventilatoren is duidelijk minder dan van Speedcomfort. Bij mij draaien de ventilatoren op de koelmodus (binnenkort een blogpost over koelen met de warmtepomp) en dus maximaal. Het mooie van de Heat Fan oplossing is dat de ventilatoren worden teruggeregeld als er minder warmtevraag is. Het geluid wordt dus nog minder, hetgeen veel mensen zal bekoren. Waar de Speedcomfort pas bij een watertemperatuur van 34 graden aangaat, gaat de Heat Fan al aan bij 25,3 graden. Er is dus een kans dat in de herfst en lente de ventilatoren ook echt gaan draaien als de warmtepomp loopt. Maar omdat er met 24-26 graden in die periode wordt verwarmd zal ik dat echt dan moeten gaan testen. De definitieve conclusie houden jullie nog te goed, later dit jaar. Misschien moet ik bij de Heat Fan wel hetzelfde doen als bij de Speedcomfort, gewoon altijd op de hoogste stand laten draaien en niet laten regelen op de temperatuur. Dan blijft als voordeel het lagere overall  geluidsniveau en het grotere ventilatieniveau. Als de Heat Fan op de markt was geweest toen ik nog geen radiator ventilatoren had, had ik zeker de Heat Fan overwogen en waarschijnlijk vanwege het geluid ook gekocht. Maar we zijn nog steeds heel tevreden met de Speedcomfort, al zijn er ondertussen al twee kapot gegaan binnen de garantie periode, helaas. Hopelijk gaat de Heat Fan langer mee. 

Veel mensen zijn nog helemaal niet bezig met een warmtepomp maar willen energie besparen. 20% energiebesparing, dus 20% minder gas wordt door alle radiatorventilatoren genoemd. Hoe werkt dat? Door het terugregelen van de watertemperatuur naar lagere temperatuur kan de ketel veel zuiniger verwarmen, dat scheelt dus echt energie. Pas onder een watertemperatuur van 60 graden kan de HR functie van de HR ketel zijn werk doen.  Door de lagere watertemperatuur geven je radiatoren minder energie af en wordt je huis misschien niet meer warm of duurt het te lang. De ventilatoren verhogen het afgevend vermogen van de radiator weer en door het rondblazen wordt je kamer veel sneller warm. Als je de kamerthermostaat dan later aan laat schakelen, bespaar je nog meer gas. Zo is die 20% energiebesparing dus realistisch. Je verdient de Heat Fan binnen een jaar terug zo berekenen ze. Door het verlagen van de watertemperatuur van de CV-ketel bereid je je ook voor op alternatieve vormen van verwarming zonder aardgas. Als je je huis op die lage watertemperatuur warm krijgt dan is je woning geschikt voor een warmtepomp. En andersom als dat nog niet zo is, dan moet je nog extra isoleren of toch een andere, efficientere radiatorventilator overwegen. Volgende winter wordt weer een "zet hem op 60" actie georganiseerd, om dit te testen. Zorg dat je wat radiatorventilatoren in huis hebt om te zien of het helpt.

Ondertussen maken alle ventilatoren reclame voor het gebruik in combinatie met convectoren in plaats van plaatradiatoren en ook in convectorputten doen ze hun werk. De kamer wordt veel sneller warm dan zonder ventilatoren! Ik ken verschillende mensen die erg enthousiast zijn.

Het terugregelen van de snelheid van de ventilatoren, het kunnen kiezen van de snelheid, de grootte van de ventilatoren en dus het hogere volume dat wordt verplaatst en toch het lagere geluidsniveu maken de Heat Fan duidelijk een ander product dan de Speedcomforts. Ik hoop dat die in de herfst voelt dat de warmtepomp aan het werk is en zelf de ventilatoren aanzet. Dat scheelt toch geluid en sluipverbruik, al is dat verbruik met de geclaimde 1 kwh per jaar al heel laag. De levensduur wordt op 70000 uur of 11-14 jaar geschat. Er komt zo is het gerucht zelfs een app waarop je kan zien hoe het temperatuur verloop van je radiatoren is en je de afstelling nog beter kan doen.

Installatie stelt echt niets voor, een kind kan de was doen.

Als je echt al van plan bent naar de warmtepomp over te stappen kijk dan ook eens naar de Climatebooster. Een stuk duurder maar nog meer rendement van je investering. Dikke kans dat jouw oude radiatoren hun werk ook goed doen bij lage temperatuur! Die waren immers oorspronkelijk misschien wel ontworpen op de verwarming van je ongeisoleerde woning. Als je nu de woning hebt geisoleerd zijn ze eigenlijk te groot en hebben ze overcapaciteit. Via de installateurs wordt vooral de Cimatebooster gepromoot. Even lang als de radiator breed is, grotere lagers en een langere garantie en mogelijkheden tot reparatie. Met de recent toegevoegde Ultra Low Temperature sensor gaat de ventilatior al aan bij een temperatuur verschil tussen aanvoertemperatuur en kamertemperatuur van 4 graden. Dat zou in mijn situatie toch genoeg moeten zijn voor een automatisch gebruik waarbij ook de ventilatoren af en toe stoppen met werken. Wellicht doen de Heat Fans dat ook, dat laat ik later dit jaar nog weten.




Deze pagina delen: